Presse

Corona har presset folkeskolen i knæ: Rosenkrantz-Theil og Folketinget skal op af stolene nu!

 

Virkelighedens vilkår gør det utopisk at forestille sig, at eleverne har haft de nødvendige forudsætninger for at tilegne sig den læring, som det fulde pensum kræver af dem.

På landets folkeskoler bliver både lærere og elever slået hjem af corona, som var det et spil Ludo med kun én vinder. Smittetallet er på himmelflugt, men alligevel forholder Folketinget og undervisningsministeren sig, som om alt er, som det plejer.

Covid-19 har amputeret folkeskolen og gør det til stadighed. Når tre fjerdedele af klassens elever er hjemsendt i isolation, og lærerne efterfølgende må sande samme skæbne, så tegner der sig et billede af et fragmenteret skolevæsen i knæ. Alligevel forbliver forventningerne til folkeskolen de samme fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og Folketinget. Virkelighedens vilkår gør det utopisk at forestille sig, at eleverne har haft de nødvendige forudsætninger for at tilegne sig den læring, som det fulde pensum kræver af dem. Skolerne har været ramt af nedlukninger, og særligt pandemiens indtil videre jerngreb om 2022 har splittet undervisningen til atomer. Folkeskolen skriger efter en politisk håndsrækning. Uden den vil en række årgange af elever blive syndebukke for Christiansborgs manglende virkelighedsfornemmelse og politiske handling, for som det er nu, har skolevæsnet ikke længere forudsætningerne for at leve op til folkeskolens mål og krav.

 

Så kære Pernille Rosenkrantz-Theil og kære Folketing – tiden er kommet til at fjerne kikkerten fra det blinde øje og kaste et blik på virkeligheden. Eleverne, lærerne og undervisningen lider i øjeblikket under et urimeligt pres, og det er stærkt nødvendigt, at I er jeres ansvar voksent, og med centrale beslutninger får tilpasset bekendtgørelserne, så afgangseleverne til sommer ikke skal prøves i noget, som de ej har modtaget undervisning i. De skal i fremtiden ikke lide under pandemiens senfølger, og skolerne har behov for flere lokale muligheder for at bremse og reducere coronasmitten.